ISO 9001

ISO 14001

HACCP

ISO 22000

Online marketing tanácsadás

OHSAS 18001

Környezeti technológiák

Piackutatás

HR tanácsadás

Fordítás és tolmácsolás

Üzleti terv készítés

EMAS

CE

AQAP

Felkészítés minőségdíjak elnyerésére (EFQM)

ISO 17799

EUREPGAP felkészítés

ISO/TS 16949

Pályázat figyelés

Pályázat készítés

Aktuális pályázatok

Pályázat kereső

Belső minőségügyi auditor tanfolyam

Belső környezetirányítási auditor tanfolyam

Minőségügyi szakemberképzés

Továbbképzés belső auditoroknak az MSZ EN ISO 14001:2005 szabványról

Cikkek

Online Tanácsadás

Minőségügyi szakszótár

Cégismertető

Minőségpolitika

Szervezeti ábra

Referenciáink

Kapcsolat

STandard-Team Kft.
(c) 2005 Minden jog fenntartva!

Honlapkészítés:
Xpedient Tanácsadó Kft.

Reklámajándék, ajándék szállítónk
a Velünk Kft.

Minőségirányítás. Papírozás helyett
hatákonyság növekedéssel.

Környezetirányítási rendszer
felkészítés.

Online arculattervezés,
honlapkészítés. A honlap, mint
olcsó kiszolgáló személyzet.

 

Guargumi-guarana-dioxin-Mi a különbség?

Mérgező dioxinnal szennyezett guar-gumi nevű élelmiszeradalékot találtak július végén egy Indiából több országba importált szálítmányban, melyről a Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerének (RASFF) köszönhetően a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal is értesítést kapott.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Sokan keverték a guar-gumit a hasonló nevű guaranával. De nézzük, mik is ezek pontosan!

A guarana a Paullinia cupana nevű kúszónövény tisztított magja, melynek fő összetevője a guaranine, ami a koffeinnel kémiailag azonos vegyület. A növény az Amazonas esőerdeinek egyes elszigetelt foltjaiban honos kúszó cserjeféle, melynek borsószem nagyságú magjait szárítás után porrá őrlik. Az élelmiszeripar a guaranát főleg ízesítőként használja, többek között energiaitalokbanitalokban, hosszantartó hatása, szemben a kávé rövid hatásfokával a koffein csersavakkal való komplex kémiai kötéseinek tudható be.

Ezzel szemben a guar gumi (E 412 néven nyilvántartott élemiszer-adalék) tápanyag és vízraktározó szerepet tölt be az indiai szubkontinensen őshonos Cyamopsis tetragonoloba nevű (magyarul Guar mézga) hüvelyes cserjében. Egységes szerkezete és könnyen zselésedő tulajdonsága miatt élelmiszeripar stabilizátorként és állományjavítóként használják szószok, jégkrémek, sörbetek, illetve pékáruk és tésztafélék, porok, stb. készítésénél, melynek finomított formája a guar-liszt.

Önmagában a guar-gumi nem mérgező, jelen esetben is egy dioxin nevű vegyülettel szennnyezett szállítmányt sikerült felderíteni, és köszönhetően az RASFF-nek, remélhetőleg sikerült még viszonylag időben észrevenni és megakadályozni az adalékanyag nagyobb mennyiségben történő felhasználását.

A dioxinok az ipari tevékenységből eredő, környezetbe kerülő mérgező, rákkeltő anyagok, élelmiszerekbe környezeti szennyeződés, vagy véletlen technológiai hiba folytán kerülhetnek be. A környezetben előforduló dioxinok kémiailag nem azonos vegyületeket jelentenek, ezeket a vegyületeket közös tulajdonságaik alapján sorolják azonos csoportba. Természetes körülmények között a geo- és bioszféra nem tartalmaz e csoporthoz tartozó vegyületeket, egyértelműen ipari tevékenység következtében kerülnek a környezetbe, benne vannak például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Ismeretek szerint a dioxinok lényegében a szerves klórozott anyagok gyártása és alkalmazása (papírfehérítés, cellulózipar) során, valamint kohászati tevékenység során, alumínium-, réz- és vasalkatrészek visszanyerése és újrahasznosítása, hulladékégetés, fáradtolaj-tüzelés, kábelégetés és egyéb anyagok égése következtében keletkeznek.

A dioxinok mindenhová eljutnak a levegő porszemcséihez kapcsolódva, így jelen vannak a nem ipari területeken is, kiváló zsíroldékonyságuknak köszönhetően a táplálékláncba is bekerülhetnek. Növények a talajból általában nem tudják megkötni a dioxinokat, az állatok szervezetébe azonban a dioxin a természetes táplálékláncon, takarmányon és szennyezett ivóvízen keresztül bejuthat. A nagyobb mértékű dioxinmérgezés első jelei a bőrön kiütések un. „klórakne” formájában jelentkeznek. Mérgezés során károsodik az ideg és immunrendszer, hosszabb távon a dioxin rákkeltő hatású.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Kapcsolódó cikkek 1/2 oldal
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 6. rész./Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 5. rész.
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 4. rész.
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 3. rész.
Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 1. rész.
 

TOP 3 hiba céges Facebook oldal létrehozásakor

Ahogy nő itthon a Facebook penetrációja és most már kétmillió magyar használja aktívan ezt a közösségi oldalt, egyre több cégvezetőben merül fel az igény: "Miért ne regisztrálnám én is a cégem erre a közösségi oldalra?"

Tb-plafon kontra válságadó: annyi folyik ki a kasszából, amennyi bejön

A munkáltatóknak jövőre már nem kell 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizetniük a járulékalap feletti jövedelmek után. Ezzel szinte ugyanannyi bevétel esik ki a költségvetésből, mint amennyi - a kormány számításai szerint - befolyik a válságadóból.

Mennyit nyerhetsz az új adótáblával? - Így adózol jövőre

Alaposan felforgatja a jövedelmi viszonyokat a kormány, ha a jövő évi adóelképzelései valóban a kiszivárgott formában valósulnak meg. Rosszul csak a gyermektelen, átlagjövedelem alatt keresők járnak, ők sem nagyon, a háromgyermekesek viszont hatalmasat nyernek a változáson. A Portfolio.hu kiszámolta, kit hogyan érinthetnek a változások.
 

Itt az új adótervek: gyermekek utáni havi 10 ezer forint szja-kedvezmény, csökkenő adójóváírás, béren kívüli adózás

Határozottabb és erőteljesebb lesz a gyerekvállalás ösztönzése, a béren kívüli juttatások rendszerének teljes átalakítása, a tőkejövedelmekre is vonatkozó 16 százalékos szja-kulcs, egységesen 10 százalékra csökkentett társasági adó 2012-től, a minimálbér utáni járulékfizetés visszaállítása a vállalkozók számára, lex Audi – ezek egészítik ki a kormány adócsomagját az eddig ismerteken felül az Index értesülései szerint.

Kérje ajánlatunkat itt!
Rövid kérdőívünk után munkatársunk
ajánlatunkkal felkeresi Önt!
Szavazás