ISO 9001

ISO 14001

HACCP

ISO 22000

Online marketing tanácsadás

OHSAS 18001

Környezeti technológiák

Piackutatás

HR tanácsadás

Fordítás és tolmácsolás

Üzleti terv készítés

EMAS

CE

AQAP

Felkészítés minőségdíjak elnyerésére (EFQM)

ISO 17799

EUREPGAP felkészítés

ISO/TS 16949

Pályázat figyelés

Pályázat készítés

Aktuális pályázatok

Pályázat kereső

Belső minőségügyi auditor tanfolyam

Belső környezetirányítási auditor tanfolyam

Minőségügyi szakemberképzés

Továbbképzés belső auditoroknak az MSZ EN ISO 14001:2005 szabványról

Cikkek

Online Tanácsadás

Minőségügyi szakszótár

Cégismertető

Minőségpolitika

Szervezeti ábra

Referenciáink

Kapcsolat

STandard-Team Kft.
(c) 2005 Minden jog fenntartva!

Honlapkészítés:
Xpedient Tanácsadó Kft.

Reklámajándék, ajándék szállítónk
a Velünk Kft.

Minőségirányítás. Papírozás helyett
hatákonyság növekedéssel.

Környezetirányítási rendszer
felkészítés.

Online arculattervezés,
honlapkészítés. A honlap, mint
olcsó kiszolgáló személyzet.

 

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?

Az ISO 14001:2004 (MSZ EN ISO 14001:2005) számú szabvány szerinti Környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése egyre fontosabbá válik a vállalatok életében. Szervezetünk a STandard-Team Kft. az elmúlt években 22 építőipari céget készített fel az MSZ EN ISO 9001:2001 számú szabványnak megfelelően, s sokan most kezdik az ISO 14001 szerint rendszer átalakítását, ill. a két rendszer integrálását megoldani. Az építőipari cégek legtöbbje már rendelkezik ISO 9001 minősítéssel, az áron, részszámlákon, előleg kérelmen felül az ISO 14001 rendszertanúsítvány megléte dönthet. A tanúsítvány megszerzésével nem csak helyzeti előnybe jutott már több felkészített építőipari cégünk, hanem sikerült a szervezeten belül a környezettudatos gondolkodásmódot is fejleszteni.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresőbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?

Egyre több építés, felújítás és az ezzel együtt járó bontás jelzi a hazai növekvő életszínvonalat, de sajnos ez a hulladék mennyiségének növekedését is jelenti. Az építési-bontási hulladék általában nem veszélyes, tulajdonságait tekintve inert, hasznosítása különböző attól függően, milyen anyagú a hulladék. Az építési-bontási hulladékok hasznosítására irányuló törekvések főként a hulladéklerakási, valamint az ebből adódó környezetvédelmi és terület-felhasználási problémákra vezethető vissza és csak kisebb mértékben származnak nyersanyagellátási gondokból.

Magyarországi bontások

Magyarországon az épületek, utak és egyéb építmények bontásából, Átalakításából származó hulladékok hasznosítása lényegében megoldatlan. Másodnyersanyagként történő hasznosításuk aránya jelenleg mintegy 2-3%. Ezek a hulladékok legtöbbször a települési hulladék-lerakókra kerülnek, rosszabb esetben illegálisan lerakva közvetlenül terhelik a környezetet.

Bontási hulladék

A földkitermeléssel járó föld- és mélyépítési munkáknál természetes eredetű ásványi anyagokból álló maradék keletkezik (homok, agyag, kavics, kő vagy kőzetek), a közlekedési és a közterületi építésből, bontásból és karbantartásból döntően beton, bitumenes kötésű anyagok és aszfaltok, valamint burkoló- és szegélykövek, az épületek, építmények építésekor, bontásakor, felújításakor kő, tégla, beton, cserép, gipsz, csempe, homok stb. keletkezik. A bontási hulladék összetételét jelentős mértékben befolyásolja az alkalmazott építési mód, az építmény kora és funkciója. A bontásoknál nemritkán veszélyes komponensek is – pl. festékmaradékok, azbeszt szigetelőanyag hulladékok – keletkezhetnek.

Inert hulladéklerakó

A lakosságnál keletkező építési- bontási hulladékok begyűjtésére, ha azok kisebb mennyisé-gűek (1 m3-nél kevesebb), célszerű a hulladékudvarokban megteremteni a feltételeket, míg az ennél nagyobb mennyiségeket külön megrendelt szolgáltatásként kell elszállítani. A kezelőtelepek közeli jövőben várható kialakításáig ez az egyébként hasznos másodnyersanyag az inert hulladéklerakókon kerül elhelyezésére.

Hazai célkitűzéseknek

A hazai célkitűzéseknek megfelelően kiépülő korszerű regionális hulladéklerakók megvalósítása és működtetése a települési hulladékgazdálkodás ráfordításainak jelentős növekedését eredményezi. Ezért is van különös fontossága annak, hogy ezekre a létesítményekre csak a nem hasznosítható hulladékok kerüljenek (kapacitás-megtakarítás, élettartam-növelés). Egy 150 t/h teljesítményű gépsoron évente feldolgozható építési hulladékmennyiség mintegy 300-400 millió Ft lerakóhely beruházási igényt vált ki. A környezetkímélés, az igénybe nem vett földterület, valamint a hasznosítható másodnyersanyag és az ezáltal kiváltható ásványi kincs nemzetgazdasági értéke még ezen felül jelentkezik.

Építési törmelék

Az elkövetkező években az új autópályák, városi elkerülő utak, kerékpárutak építéséhez évente mintegy 12-13 millió m3 ásványi anyagot (homok, kavics, zúzalék, zúzott kő) használnak el. Ha ennek csak néhány %-át bontásból keletkező építési törmelékek (bontott aszfalt és beton) hasznosításával tudnánk helyettesíteni, a természeti környezetben okozott terhelést, valamint a lerakással járó ártalmatlanítási ráfordításokat nem számítva, nemzetgazdasági szinten több milliárd Ft megtakarítást lehetne elérni. Az építési-bontási hulladékok kezelésük után alkalmasak sportlétesítmények, sportpályák, játszóterek, kiskertek, parképítés, vízellátás hidrológiai védőterületei, tájrendezés céljára, területfeltöltésre, rekultivációra, útépítésekhez, ipari létesítmények alépítményeihez, parkok és közterületek alépítményeihez, attól függően, hogy a kezelésük milyen tulajdonságú anyagokat eredményezett.

Hulladékok kezelése

Az építési-bontási hulladékok kezelése során meg kell oldani a begyűjtést és ellenőrzés mellett az esetleges veszélyes és nem hasznosítható hulladékokat külön kell válogatni. A hulladékot a feldolgozás során aprítani kell, a különböző szennyezőktől fizikai tulajdonság alapján dúsító berendezésekkel (és kézi válogatással) meg kell tisztítani, továbbá rostaberendezésekkel méret szerint frakciókra kell bontani.

Mobil feldolgozó üzem

Célszerű mobil feldolgozó üzemet telepíteni a feldolgozandó építési-bontási hulladékok keletkezési helyének közelébe, amely a hulladékok szállítási költségeinek jelentős csökkenésével jár. Előnyei: alacsony telepítési költség, lehetséges az áttelepítésre, egyszerű az engedélyezési eljárás a működtetéshez, a hulladékok szállítási költségei kicsik, a terület előkészítése nem igényel nagy ráfordítást, az energiaellátás a gép áramfejlesztőjéről is lehetséges, a berendezés bérbe is adható.

Regionális létesítmények

Az építési-bontási hulladékok feldolgozására szolgáló regionális létesítményeket, figyelembe véve a hazai realitásokat, elsősorban a fokozatosan kiépülő, korszerű műszaki védelemmel ellátott regionális hulladéklerakókhoz csatlakoztatva célszerű telepíteni.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresőbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Kapcsolódó cikkek 1/4 oldal
Szövegszerkesztő programok
Borfotózás
Európai Vállalkozás Díj
Környezetvédelem az irodában 4. rész
Környezetvédelem az irodában 3. rész
 

TOP 3 hiba céges Facebook oldal létrehozásakor

Ahogy nő itthon a Facebook penetrációja és most már kétmillió magyar használja aktívan ezt a közösségi oldalt, egyre több cégvezetőben merül fel az igény: "Miért ne regisztrálnám én is a cégem erre a közösségi oldalra?"

Tb-plafon kontra válságadó: annyi folyik ki a kasszából, amennyi bejön

A munkáltatóknak jövőre már nem kell 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizetniük a járulékalap feletti jövedelmek után. Ezzel szinte ugyanannyi bevétel esik ki a költségvetésből, mint amennyi - a kormány számításai szerint - befolyik a válságadóból.

Mennyit nyerhetsz az új adótáblával? - Így adózol jövőre

Alaposan felforgatja a jövedelmi viszonyokat a kormány, ha a jövő évi adóelképzelései valóban a kiszivárgott formában valósulnak meg. Rosszul csak a gyermektelen, átlagjövedelem alatt keresők járnak, ők sem nagyon, a háromgyermekesek viszont hatalmasat nyernek a változáson. A Portfolio.hu kiszámolta, kit hogyan érinthetnek a változások.
 

Itt az új adótervek: gyermekek utáni havi 10 ezer forint szja-kedvezmény, csökkenő adójóváírás, béren kívüli adózás

Határozottabb és erőteljesebb lesz a gyerekvállalás ösztönzése, a béren kívüli juttatások rendszerének teljes átalakítása, a tőkejövedelmekre is vonatkozó 16 százalékos szja-kulcs, egységesen 10 százalékra csökkentett társasági adó 2012-től, a minimálbér utáni járulékfizetés visszaállítása a vállalkozók számára, lex Audi – ezek egészítik ki a kormány adócsomagját az eddig ismerteken felül az Index értesülései szerint.

Kérje ajánlatunkat itt!
Rövid kérdőívünk után munkatársunk
ajánlatunkkal felkeresi Önt!
Szavazás