ISO 9001

ISO 14001

HACCP

ISO 22000

Online marketing tanácsadás

OHSAS 18001

Környezeti technológiák

Piackutatás

HR tanácsadás

Fordítás és tolmácsolás

Üzleti terv készítés

EMAS

CE

AQAP

Felkészítés minőségdíjak elnyerésére (EFQM)

ISO 17799

EUREPGAP felkészítés

ISO/TS 16949

Pályázat figyelés

Pályázat készítés

Aktuális pályázatok

Pályázat kereső

Belső minőségügyi auditor tanfolyam

Belső környezetirányítási auditor tanfolyam

Minőségügyi szakemberképzés

Továbbképzés belső auditoroknak az MSZ EN ISO 14001:2005 szabványról

Cikkek

Online Tanácsadás

Minőségügyi szakszótár

Cégismertető

Minőségpolitika

Szervezeti ábra

Referenciáink

Kapcsolat

STandard-Team Kft.
(c) 2005 Minden jog fenntartva!

Honlapkészítés:
Xpedient Tanácsadó Kft.

Reklámajándék, ajándék szállítónk
a Velünk Kft.

Minőségirányítás. Papírozás helyett
hatákonyság növekedéssel.

Környezetirányítási rendszer
felkészítés.

Online arculattervezés,
honlapkészítés. A honlap, mint
olcsó kiszolgáló személyzet.

 

Leszokás a dohányzásról, a cigiről (Dr. Horváth Éva)

A dohánytermékek füstje 4000-nél több kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül több rákkeltő. A nikotin az egyik összetevő, mely nem rákkeltő, de addikciót okoz, hasonlóan erős függőséget, mint a heroin vagy a kokain. A vegyület módosítja a dopamin felszabadulást és a mezolimbikus rendszerben sóvárgást kelt, valamint megváltoztatja a noradrenerg aktivitást és a locus coeruleusban az elvonási tünetekért felelős. A dohányzást a világon évente 70%-ban szeretnék abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterővel mindössze 3%-nak sikerül. Különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a dohányzás abbahagyásához. A nikotin tartalmú készítmények közül hazánkban a rágógumi és a tapasz van forgalomban, ezek megduplázzák az akaraterőt. Másik, nem nikotin tartalmú lehetőség a bupropion SR, amely a dopaminerg és a noradrenerg rendszerre is hatással van; csökkenti a sóvárgást és enyhíti az elvonási tüneteket, megtízszerezi az akaraterőt, a sikerességet.

 

A dohányzás káros hatásai

A dohánytermékek füstje 4000-nél több kémiai vegyületet tartalmaz1, melyek közül több rákkeltő. Néhány anyagot érdemes kiemelni ezek közül, melyekkel sokan találkozunk mindennapjaink során, de általánosan ismert formájukban egyiket sem szeretnénk belélegezni. (1. táblázat)

 

Leszokás a dohányzásról fórum itt!!

A felsorolt vegyületek közül egyedül a nikotinról tudja mindenki, hogy a dohány alkotórésze. A nikotin nem rákkeltő, de az egyik legtoxikusabb alkaloid, halálos dózisa 20–60 mg. Kis mennyiségben, enyhe mérgezéskor fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, verejtékezés, szűk pupilla, szapora pulzus (+6–10 ütés/perc) és a vérnyomás enyhe átmeneti emelkedése fordul elő. Idült nikotinmérgezéskor, pl. erős dohányosoknál: gastritist, gyomorfekélyt, légúti károsodást okoz, szűkíti az ereket, a koronáriát. Túladagoláskor hányás, hasmenés, izgatottság, végtagremegés, gyengeség, görcsös méhösszehúzódás tapasztalható. Súlyos mérgezés esetén zavartság, izomgyengeség, erős testhőmérséklet-csökkenés, keringési zavar, pitvarlebegés, vezetési zavarok, szívelégtelenség, rekeszizom bénulás (neuromuszku-láris hatás), görcsök kifejlődése, valamint légzésbénulás (központi idegrendszeri hatás) jelentkezik.

A dohánylevél nikotin tartalma 1–4%, az elégetett dohány nikotintartalmának 30–60%-a kerül a füstbe, a füstből 20–90% szívódik fel, így végül egy szál cigarettából a fajtától függően 1–4 mg nikotin jut a szervezetbe. A nikotin a szervezetben nem kumulálódik, hanem gyorsan kiürül.

A nikotin hatása

A nikotin addikciót okoz, hasonlóan erős függőséget, mint a heroin vagy a kokain2. A vegyület módosítja a dopamin felszabadulást és a mezolimbikus rendszerben sóvárgást kelt, valamint megváltoztatja a noradrenerg aktivitást és a locus coeruleusban az elvonási tünetekért felelős.3,4 A 10 leggyakoribb elvonási tünetet és gyakoriságuk előfordulását a 2. táblázat mutatja be.5,6

 

Leszokás a dohányzásról, a cigiről

A dohányzást a világon évente 70%-ban szeretnék abbahagyni, de csak körülbelül 30% próbálja meg, és pusztán akaraterővel mindössze 3%-nak sikerül. Világszerte ez a leggyakrabban alkalmazott módszer, pedig ez a legkevésbé hatékony! Ez az eredmény nem meglepő, hiszen neurobiológiai függőség áll fenn a dohányosoknál, ráadásul a hirtelen abbahagyásnál gyakori és kellemetlen elvonási tünetek jelentkeznek. Ezért van szükség pszichés vezetés és farmakoterápia együttes alkalmazására a dohányzás abbahagyása során, ez biztosítja a legmagasabb abbahagyási rátát. A dohányosok úgy gondolják, hogy a kritikus és legfontosabb tényezők az akaraterő és a kitartás. A segédeszközök használata megkérdőjelezi ezt az erőt és a gyengeség jeleként érzékelik. Akaraterőre és kitartásra valóban szükség van ahhoz, hogy sikeres legyen a dohányzás abbahagyása, de a segédeszközök igénybevétele semmiképpen sem a gyengeséget jelenti, hanem az akaraterő megsokszorozását.

 

A nikotin tapasz

 

A legelterjedtebb a nikotinpótló terápia. Ez a vegyület felelős az addikcióért, ezért az erről töténő fokozatos elválasztás az egyik bevált módszer. Hatékonyságát és biztonságosságát több mint 180 vizsgálatban 34800 dohányos részvevő eredményei igazolják. Nikotinpótlásra használatos a rágógumi, a tapasz, az aeroszol, az orrspray és a nyelv alá helyezhető tabletta. Mindegyik gyógyszerforma 18 éves kor után javasolt, általában 3 hónapig tart egy-egy kúra. A nikotinpótlás megkezdésekor azonnal abba kell hagyni a dohányzást! Amennyiben a 3 hónapos kúra nem elegendő az absztinencia megtartásához, akkor tovább is biztonsággal használhatók, amit az egyéves időtartammal végzett vizsgálatok bizonyítanak.7,8 A különböző formákkal hasonló hatékonyság érhető el, fogalmazhatunk úgy is, hogy megduplázzák az akaraterőt. (1. ábra)

A nikotinpótlás

A nikotinpótlást nem csak a dohányzás abbahagyásához használják egyes országokban (pl. Franciaor-szág)10,11, hanem rizikócsökkentőként is bizonyos időszakokban. Azoknál a betegeknél, akik kórházba kerülnek, műtét előtt állnak, légzési problémákkal küzdenek vagy pl. oxigén terápiában részesülnek és nem bírtak korábban leszokni a dohányzásról, nikotin tartalmú tapaszt használnak, mert addikciójuk miatt egyik percről a másikra nem hagyhatják abba a dohányzást, rá nem gyújthatnak, az elvonási tüneteket okozó nikotint pedig alacsony mennyiségben pótólni kell.

A nikotinos rágó

Nikotin tartalmú rágógumik (2 vagy 4 mg, mentolos vagy gyümölcsös ízben)

Ioncserélő gyantába ágyazott nikotint tartalmaz, valamint bikarbonátot a lúgos kémhatás érdekében, hogy felszívódhasson a vegyület. A száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut, ahol megfelelő nikotinszintet biztosít a dohányzás iránti heves sóvárgás megfékezéséhez. Fontos a használati utasítás betartása, nehogy egyszerre túl sok nikotin oldódjon ki a gumiból, mert a mellékhatások ilyenkor gyakoribbak. Amikor erős a rágyújtási kényszer, akkor kell a rágógumit használni. Lassan kell 6–8-at rágni, míg csípős íze nem lesz, majd néhány percig az íny mellett kell pihentetni. Ezt fél órán át érdemes ismételni. A nikotin tartalmú rágógumik nagy előnye, hogy a páciensek maguknak ki tudják „titrálni” a szükséges mennyiséget, általában napi 6–12 darabot. Önmagában fiataloknál és nem túl erős dohányosoknál vált be leginkább, de kombinálható a tapaszszal vagy más nem nikotin tartalmú gyógyszerrel. A rágógumi nikotinmérgezés tüneteit okozhatja, ha nemdohányzók használják!

Nikotin tartalmú tapasz - nikotintapasz (2 mg nikotin)

Azoknak fejlesztették ki, akik nem kedvelik a rágógumit. A gyógyszerformát kivéve mindenben hasonlít a rágógumihoz.

Nikotin tartalmú transzdermális tapaszok (21, 14, 7 mg nikotin jut a szervezetbe 24 óra alatt)

Kényelmes a használata, napi 1 tapasz fix mennyiségű nikotintartalommal. Erősen függőknek a 21 mg-ossal kell kezdeni, a közepesen függőknek a 14 mg-ossal. Az utolsó lépésben a leggyengébbre van szükség, a 7 mg-osra. Reggelente tiszta, száraz, szőrtelen bőrfelületre kell ragasztani, mindig máshová. A tapaszt nem szabad félbevágni!

Amennyiben álmatlanságot okoz, meg lehet próbálni este, elalvás előtt levenni, de ekkor a reggeli sóvárgás erősebb. A tapaszból egyenletesen jut a véráramba a nikotin, alacsonyabb mennyiségben, mint dohányzáskor. Mivel nincs kiugróan magas vérszint, ezért kevésbé okoz a méhben izomösszehúzódást és érszűkítő hatása is enyhébb. Ezért a WHO azt ajánlja, hogy azok a terhes nők vagy szívbetegek, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, és pusztán akaraterővel nem sikerült, használják a tapaszt, mert így kevesebb nikotin jut a szervezetükbe, mint dohányzáskor, és a dohányfüstben található egyéb káros anyagoktól is mentesülnek.

Nikotin inhaláló (összesen 5 mg nikotin szabadul ki belőle)

Szájba vehető műanyag tubus, melynek közepén nikotinnal impregnált porózus anyag található. Ezen keresztül kell beszívni a levegőt és így jut a nikotingőz a tüdőbe. Ez a módszer közelíti meg legjobban a dohányzási szokásokat, mivel a belélegzett levegő tartalmazza a nikotint és nagyon gyorsan (7 másodperc) eljut az agyba. Itt szintén egyénileg titrálható a hatóanyag szükséglet.

Kapcsolódó cikkek 1/1 oldal
Tanúsítások
Webdesign, holnapkészítés, Internetes üzletszerzés! Hogyan válasszak honlap készítő céget? - avagy a honlapkészítés fortélyai
Minőségbiztosítási, minőségirányítási (ISO 9001), környezet irányítási rendszer kiépítése, (ISO 14001) tanúsításra felkészítés. Hogyan kezdjünk neki, mi a helyes út! iso 90001 iso 14001 felkészítés
 

TOP 3 hiba céges Facebook oldal létrehozásakor

Ahogy nő itthon a Facebook penetrációja és most már kétmillió magyar használja aktívan ezt a közösségi oldalt, egyre több cégvezetőben merül fel az igény: "Miért ne regisztrálnám én is a cégem erre a közösségi oldalra?"

Tb-plafon kontra válságadó: annyi folyik ki a kasszából, amennyi bejön

A munkáltatóknak jövőre már nem kell 27 százalékos társadalombiztosítási járulékot fizetniük a járulékalap feletti jövedelmek után. Ezzel szinte ugyanannyi bevétel esik ki a költségvetésből, mint amennyi - a kormány számításai szerint - befolyik a válságadóból.

Mennyit nyerhetsz az új adótáblával? - Így adózol jövőre

Alaposan felforgatja a jövedelmi viszonyokat a kormány, ha a jövő évi adóelképzelései valóban a kiszivárgott formában valósulnak meg. Rosszul csak a gyermektelen, átlagjövedelem alatt keresők járnak, ők sem nagyon, a háromgyermekesek viszont hatalmasat nyernek a változáson. A Portfolio.hu kiszámolta, kit hogyan érinthetnek a változások.
 

Itt az új adótervek: gyermekek utáni havi 10 ezer forint szja-kedvezmény, csökkenő adójóváírás, béren kívüli adózás

Határozottabb és erőteljesebb lesz a gyerekvállalás ösztönzése, a béren kívüli juttatások rendszerének teljes átalakítása, a tőkejövedelmekre is vonatkozó 16 százalékos szja-kulcs, egységesen 10 százalékra csökkentett társasági adó 2012-től, a minimálbér utáni járulékfizetés visszaállítása a vállalkozók számára, lex Audi – ezek egészítik ki a kormány adócsomagját az eddig ismerteken felül az Index értesülései szerint.

Kérje ajánlatunkat itt!
Rövid kérdőívünk után munkatársunk
ajánlatunkkal felkeresi Önt!
Szavazás